Dzień przed składaniem tortu przygotowujemy biszkopt, żelkę truskawkową, mus malinowy oraz rozpuszczamy czekolady w śmietance.
Biszkopt
Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.
Krem mleczna czekolada
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia dodać mascarpone i dokładnie zmiksować, aż krem będzie gęsty i puszysty.
Żelka truskawkowa
Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać i przelać do formy o średnicy 16-18 cm. Włożyć do lodówki.
Mus malinowy
Do garnuszka wrzucić maliny, dodać cukier i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących malin. Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Odstawić do wystudzenia. Zimną frużelinę wymieszać z kremem śmietankowym.
Krem śmietankowy
Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Podzielić na 3 części.
Jedną część wykorzystać do musu malinowego, resztę zostawiamy do przełożenia tortu.
Krem maślany z mascarpone
Masło ubijać przez kilkanaście minut, aż będzie puszyste i białe, dodać mleko i ubijać kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, dodać mascarpone i zmiksować. Dodać barwnik i wymieszać szpatułką.
Drip / polewa z białej czekolady
Drip robimy tuż przed polaniem tortu. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i wymieszać z czekoladą. Dodać odrobinę białego barwnika i zielonego. Wystudzić do temperatury ok. 36 stopni. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z małym otworem.
Nasączenie
Wodę wymieszać z cytryną i cukrem.
Przełożenie
Pierwszy blat skropić, posmarować kremem z mlecznej czekolady, położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć część kremu śmietankowego, położyć żelkę i przykryć pozostałym kremem śmietankowym. Trzeci blat skropić, wyłożyć mus malinowy, przykryć czwartym blatem. Wierzch tortu i boki posmarować kremem maślanym. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Na dobrze schłodzony tort za pomocą rękawa cukierniczego lub buteleczki rozprowadzić dookoła drip, zaczynając od brzegów, a kończąc na górze tortu. Polewa nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, najlepiej żeby ładnie spływała, robiąc sople. Tort udekorować ozdobami z masy cukrowej.
Składniki
Instrukcje
Dzień przed składaniem tortu przygotowujemy biszkopt, żelkę truskawkową, mus malinowy oraz rozpuszczamy czekolady w śmietance.
Biszkopt
Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.
Krem mleczna czekolada
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia dodać mascarpone i dokładnie zmiksować, aż krem będzie gęsty i puszysty.
Żelka truskawkowa
Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać i przelać do formy o średnicy 16-18 cm. Włożyć do lodówki.
Mus malinowy
Do garnuszka wrzucić maliny, dodać cukier i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących malin. Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Odstawić do wystudzenia. Zimną frużelinę wymieszać z kremem śmietankowym.
Krem śmietankowy
Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Podzielić na 3 części.
Jedną część wykorzystać do musu malinowego, resztę zostawiamy do przełożenia tortu.
Krem maślany z mascarpone
Masło ubijać przez kilkanaście minut, aż będzie puszyste i białe, dodać mleko i ubijać kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, dodać mascarpone i zmiksować. Dodać barwnik i wymieszać szpatułką.
Drip / polewa z białej czekolady
Drip robimy tuż przed polaniem tortu. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i wymieszać z czekoladą. Dodać odrobinę białego barwnika i zielonego. Wystudzić do temperatury ok. 36 stopni. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z małym otworem.
Nasączenie
Wodę wymieszać z cytryną i cukrem.
Przełożenie
Pierwszy blat skropić, posmarować kremem z mlecznej czekolady, położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć część kremu śmietankowego, położyć żelkę i przykryć pozostałym kremem śmietankowym. Trzeci blat skropić, wyłożyć mus malinowy, przykryć czwartym blatem. Wierzch tortu i boki posmarować kremem maślanym. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Na dobrze schłodzony tort za pomocą rękawa cukierniczego lub buteleczki rozprowadzić dookoła drip, zaczynając od brzegów, a kończąc na górze tortu. Polewa nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, najlepiej żeby ładnie spływała, robiąc sople. Tort udekorować ozdobami z masy cukrowej.
Komentarz (1)
Wow! Idealny?⚽️