Tort dla piłkarza

11 kwietnia 2021

AuthorextratortyCategory,
Biszkopt:
 6 jajek
 1/2 szklanki cukru
 3/4 szklanki mąki pszennej
 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
 150 g mlecznej czekolady
 50 g gorzkiej czekolady
 200 ml śmietany 30%
 100 g mascarpone
Żelka truskawkowa
 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
 2 łyżki cukru i soku z cytryny
 2 łyżeczki żelatyny
Mus malinowy:
 300 g malin
 4 łyżki cukru
 5 łyżeczek żelatyny
 1/2 kremu śmietankowego
Krem śmietankowy:
 400 g śmietanki 30%
 400 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
Krem maślany:
 150 g masła
 150 g mleka słodzonego skondensowanego
 250 g mascarpone
Nasączenie:
 1/2 szklanki wody
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżeczki cukru pudru
Drip:
 100 g białej
 50 g śmietany 30%
 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody
 zielony barwnik spożywczy
1

Dzień przed składaniem tortu przygotowujemy biszkopt, żelkę truskawkową, mus malinowy oraz rozpuszczamy czekolady w śmietance.

2

Biszkopt

Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.

3

Krem mleczna czekolada

Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia dodać mascarpone i dokładnie zmiksować, aż krem będzie gęsty i puszysty.

4

Żelka truskawkowa

Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać i przelać do formy o średnicy 16-18 cm. Włożyć do lodówki.

5

Mus malinowy

Do garnuszka wrzucić maliny, dodać cukier i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących malin. Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Odstawić do wystudzenia. Zimną frużelinę wymieszać z kremem śmietankowym.

6

Krem śmietankowy

Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Podzielić na 3 części.
Jedną część wykorzystać do musu malinowego, resztę zostawiamy do przełożenia tortu.

7

Krem maślany z mascarpone

Masło ubijać przez kilkanaście minut, aż będzie puszyste i białe, dodać mleko i ubijać kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, dodać mascarpone i zmiksować. Dodać barwnik i wymieszać szpatułką.

8

Drip / polewa z białej czekolady

Drip robimy tuż przed polaniem tortu. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i wymieszać z czekoladą. Dodać odrobinę białego barwnika i zielonego. Wystudzić do temperatury ok. 36 stopni. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z małym otworem.

9

Nasączenie

Wodę wymieszać z cytryną i cukrem.

10

Przełożenie

Pierwszy blat skropić, posmarować kremem z mlecznej czekolady, położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć część kremu śmietankowego, położyć żelkę i przykryć pozostałym kremem śmietankowym. Trzeci blat skropić, wyłożyć mus malinowy, przykryć czwartym blatem. Wierzch tortu i boki posmarować kremem maślanym. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Na dobrze schłodzony tort za pomocą rękawa cukierniczego lub buteleczki rozprowadzić dookoła drip, zaczynając od brzegów, a kończąc na górze tortu. Polewa nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, najlepiej żeby ładnie spływała, robiąc sople. Tort udekorować ozdobami z masy cukrowej.

 

 

Ingredients

Biszkopt:
 6 jajek
 1/2 szklanki cukru
 3/4 szklanki mąki pszennej
 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
 150 g mlecznej czekolady
 50 g gorzkiej czekolady
 200 ml śmietany 30%
 100 g mascarpone
Żelka truskawkowa
 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
 2 łyżki cukru i soku z cytryny
 2 łyżeczki żelatyny
Mus malinowy:
 300 g malin
 4 łyżki cukru
 5 łyżeczek żelatyny
 1/2 kremu śmietankowego
Krem śmietankowy:
 400 g śmietanki 30%
 400 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru
Krem maślany:
 150 g masła
 150 g mleka słodzonego skondensowanego
 250 g mascarpone
Nasączenie:
 1/2 szklanki wody
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżeczki cukru pudru
Drip:
 100 g białej
 50 g śmietany 30%
 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody
 zielony barwnik spożywczy

Directions

1

Dzień przed składaniem tortu przygotowujemy biszkopt, żelkę truskawkową, mus malinowy oraz rozpuszczamy czekolady w śmietance.

2

Biszkopt

Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.

3

Krem mleczna czekolada

Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Po wystudzeniu włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia dodać mascarpone i dokładnie zmiksować, aż krem będzie gęsty i puszysty.

4

Żelka truskawkowa

Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać i przelać do formy o średnicy 16-18 cm. Włożyć do lodówki.

5

Mus malinowy

Do garnuszka wrzucić maliny, dodać cukier i zagotować, aż owoce się rozlecą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do gorących malin. Dokładnie wymieszać. Przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Odstawić do wystudzenia. Zimną frużelinę wymieszać z kremem śmietankowym.

6

Krem śmietankowy

Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Podzielić na 3 części.
Jedną część wykorzystać do musu malinowego, resztę zostawiamy do przełożenia tortu.

7

Krem maślany z mascarpone

Masło ubijać przez kilkanaście minut, aż będzie puszyste i białe, dodać mleko i ubijać kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, dodać mascarpone i zmiksować. Dodać barwnik i wymieszać szpatułką.

8

Drip / polewa z białej czekolady

Drip robimy tuż przed polaniem tortu. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i wymieszać z czekoladą. Dodać odrobinę białego barwnika i zielonego. Wystudzić do temperatury ok. 36 stopni. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z małym otworem.

9

Nasączenie

Wodę wymieszać z cytryną i cukrem.

10

Przełożenie

Pierwszy blat skropić, posmarować kremem z mlecznej czekolady, położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć część kremu śmietankowego, położyć żelkę i przykryć pozostałym kremem śmietankowym. Trzeci blat skropić, wyłożyć mus malinowy, przykryć czwartym blatem. Wierzch tortu i boki posmarować kremem maślanym. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Na dobrze schłodzony tort za pomocą rękawa cukierniczego lub buteleczki rozprowadzić dookoła drip, zaczynając od brzegów, a kończąc na górze tortu. Polewa nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, najlepiej żeby ładnie spływała, robiąc sople. Tort udekorować ozdobami z masy cukrowej.

Notes

Tort dla piłkarza

Komentarz (1)

Wow! Idealny?⚽️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *