Tort truskawkowo-śmietankowy

24 lutego 2021

AutorextratortyKategoria,
Biszkopt:
 4 jajka
 1/2 szklanki mąki pszennej
 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 1/2 szklanki cukru
Krem:
 250 g mascarpone
 400 ml śmietany 30%
 3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy:
 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
 3 łyżki cukru
 2 łyżki soku z cytryny
 5 łyżeczek żelatyny + kilka łyżek wody
Nasączenie:
 1/2 szklanki wody
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
 300 g masła
 300 g słodzonego mleka skondensowanego
 ciasteczka Oreo
Drip z białej czekolady:
 150 g białej czekolady
 50 ml śmietany 30%
 1 płaska łyżeczka żelatyny
 barwnik fioletowy
1

Biszkopt:

Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.

2

Mus truskawkowy:

Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Następnie zmiksować i ponownie podgrzać. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać. Wystudzić. Odłożyć 5 łyżek frużeliny, resztę zmiksować z 1/3 kremu śmietankowego.

3

Krem śmietankowy:

Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Podzielić na 3 części.

4

Nasączenie:

Wodę wymieszać z cytryną i cukrem.

5

Krem maślany:

Masło ubijać przez kilkanaście minut, aż będzie puszyste i białe, dodać mleko i ubijać kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać barwnik spożywczy i wymieszać szpatułką.

6

Drip:

Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i wymieszać z czekoladą. Dodać barwnik. Wystudzić do temperatury ok. 36 stopni. Przelać do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z małym otworem.

7

Przełożenie:

Pierwszy blat skropić, wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej, zostawiając pól centymetra wolnej przestrzeni od brzegu, przykryć 1/3 kremu śmietankowego. Położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć mus truskawkowy, położyć trzeci blat, nasączyć, rozsmarować resztę frużeliny oraz resztę kremu śmietankowego, przykryć czwartym blatem. Wierzch i boki posmarować kremem maślanym. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Na dobrze schłodzony tort za pomocą rękawa cukierniczego lub buteleczki rozprowadzić dookoła drip, zaczynając od brzegów, a kończąc na górze tortu. Polewa nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, najlepiej żeby ładnie spływała, robiąc sople. Tort schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować różowymi kwiatami, kulkami Rafaello oraz posypką.

 

 

Składniki

Biszkopt:
 4 jajka
 1/2 szklanki mąki pszennej
 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 1/2 szklanki cukru
Krem:
 250 g mascarpone
 400 ml śmietany 30%
 3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy:
 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
 3 łyżki cukru
 2 łyżki soku z cytryny
 5 łyżeczek żelatyny + kilka łyżek wody
Nasączenie:
 1/2 szklanki wody
 2 łyżki soku z cytryny
 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
 300 g masła
 300 g słodzonego mleka skondensowanego
 ciasteczka Oreo
Drip z białej czekolady:
 150 g białej czekolady
 50 ml śmietany 30%
 1 płaska łyżeczka żelatyny
 barwnik fioletowy

Instrukcje

1

Biszkopt:

Jajka ocieplić do temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier w trzech partiach, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy o wymiarach 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Wyjąć, a po ostudzeniu przekroić na 4 części.

2

Mus truskawkowy:

Do garnuszka wrzucić owoce, posypać cukrem i zagotować, aż owoce się rozlecą. Następnie zmiksować i ponownie podgrzać. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i dodać do owoców. Dokładnie wymieszać. Wystudzić. Odłożyć 5 łyżek frużeliny, resztę zmiksować z 1/3 kremu śmietankowego.

3

Krem śmietankowy:

Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Podzielić na 3 części.

4

Nasączenie:

Wodę wymieszać z cytryną i cukrem.

5

Krem maślany:

Masło ubijać przez kilkanaście minut, aż będzie puszyste i białe, dodać mleko i ubijać kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać barwnik spożywczy i wymieszać szpatułką.

6

Drip:

Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub włożyć na 2-3 sekundy do mikrofalówki, żeby się rozpuściła i wymieszać z czekoladą. Dodać barwnik. Wystudzić do temperatury ok. 36 stopni. Przelać do rękawa cukierniczego lub specjalnej buteleczki z małym otworem.

7

Przełożenie:

Pierwszy blat skropić, wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej, zostawiając pól centymetra wolnej przestrzeni od brzegu, przykryć 1/3 kremu śmietankowego. Położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć mus truskawkowy, położyć trzeci blat, nasączyć, rozsmarować resztę frużeliny oraz resztę kremu śmietankowego, przykryć czwartym blatem. Wierzch i boki posmarować kremem maślanym. Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Na dobrze schłodzony tort za pomocą rękawa cukierniczego lub buteleczki rozprowadzić dookoła drip, zaczynając od brzegów, a kończąc na górze tortu. Polewa nie może być zbyt gęsta lub zbyt rzadka, najlepiej żeby ładnie spływała, robiąc sople. Tort schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować różowymi kwiatami, kulkami Rafaello oraz posypką.

Notes

Tort truskawkowo-śmietankowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *